Bokens förord
1996 gav Per Clemensson,Kjell Andersson och Susanne Linde ut en lärobok med namnet Emigrantforska! Steg för steg, som handlade om de källor som då fanns att tillgå. Det var en bra bok och ett första steg i rätt riktning, men den var främst inriktad på svenska källor och vad man där kunde hitta i kyrkböcker, passagerarlistor, utvandringsstatistik och liknande. Internet lågt låg ännu i sin linda och får databas baser fanns att tillgå.
13 år senare var situationen en annan. Nätet hade formligen exploderat av släktforskningssajter och officiella register, en del gratis åtkomliga andra under avgift och lösenord. Familysearch.org och Ancestry.com ledde vägen. Senare tillkom MyHeritage och flera andra specialresurser. Det var tydligt att någon form av vägledning eller handbok behövdes för att navigera i denna djungel av databaser och register.
2009 slog vi våra kloka huvuden ihop och producerade Emigrantforskning som blev nummer ett i Sveriges släktforskarförbunds långa serier av handböcker. Den fyllde verkligen en lucka och kommer att tryckas om flera gånger. Nätbaserade resurser är emellertid färskvara. Företag och sajter kommer och går och nya uppstår. Redan 2017 var det hög tid att skriva om boken, stryka obsoleta avsnitt och lägga till en hel rad med nya kapitel. Resultatet blev emigrant forska på nätet 2017 och 2023 med så lång möjligt aktuella beskrivningar av aktörer, databaser och andra hjälpmedel för den som söker sina försvunna släktingar over there.
Emigrants forska på nätet kan också ses som en handbok eller uppslagsbok där man kan hitta alla all slags information om folkräkningar, adressregister, passhandlingar Vital Records (det vill säga födelse, vigsel, och dödregister), gravregister, svensk-amerikanska kyrkböcker, digitala tidningsnotiser och mycket annat. Men boken är just ett lexikon, en lista över resurser och ingenting man sträckläser det är därför vi nu kommer med en tilläggsbok som fått titeln: Följa John – Släktforska i utvandrarnas spår.
Det är en pedagogisk sanning att det är genom att studera hur andra har gjort som du lär dig bäst. Det då du får inspiration till att prova nya källor och sökvägar se och se om det kanske går att applicera på dina egna försvunna utvandrare. Särskilt besvärligt är det för att följa kvinnliga emigranter vars efternamn man sällan kan vara säker på: Kanske ger några av våra ”success stories” den inspiration och de incitament du behöver för att själv våga kasta dig ut på databasernas surfbräda och försöka navigera rätt bland dem de störtfloder och grynnor som heter emigrantforskning.
Lycka till med detta steg för steg
Anna-Lena Hultman och Ted Rosvall